Kennel Nordlykke - Opdræt af Samojedhunde


Gå til indhold

Hovedmenu:


Om Samojeden

Samojedens historie.Samojedehunden stammer fra det nordlige Rusland øst for Uralbjergene.
Her levede de sammen med nomader, nomaderne brugte hundene til at vogte deres rensdyr, og om vinteren var de trækdyr for nomadernes slæder.
De levede meget primitivt, boede i telte og vandrede omkring fra sted til sted, og søgte efter lav og mos, som rensdyrene levede af.
Mennesker og hunde var meget afhængige af hinanden, og levede i nær kontakt med naturen. Hos samojedefolket var hunden en del af familien, og denne tilknytning til mennesket er stadig et af samojedehundens karaktertræk.
Hundene fik lov til at gå frit omkring, men om natten sov de så tæt på deres mennesker som muligt.
Hos os har hundene fået navn efter en stamme der hed samojederne, men der er ingen garanti for, at den stammer fra det egentlige samojededistrikt.
Nomaderne kaldte også hundene for ”bjelkier” som betyder ”hvide hunde får hvide hvalpe”. I Rusland er de også blevet kaldt nenetsky-hunde efter Nenetskyfolkene, der levede tæt på den arktiske cirkel.
I dag er nomadefolkets levevis ændret af industrialisering.
Omkring århundredskiftet begyndte polarforskere at få kendskab til samojedens egenskaber som trækdyr.
I 1893 brugte Fritjof Nansen samojedehunde på sin første tur mod nordpolen.
Fritjof Nansen var meget imponeret over samojedehundens arbejdsvilje og styrke, som var grundlagt under århundredes hårdt arbejde i samojedefolkets tjeneste, han beundrede også deres skønhed. Fritjof Nansen havde 19 hanhunde og 9 tæver.
Selvom hundene kørte dag efter dag og levede under dårlige forhold og til tider led, var de hele tiden selskabelige og arbejdsivrige.
Han anbefalede også samojeden til andre forsker.
Også Roald Amundsen, den første mand på sydpolen brugte samojedehunde på sine ekspeditioner. Mange ekspeditioner fulgte efter, hvor samojeden blev brugt.
Mange hunde blev efterladt rundt omkring når polarekspeditionerne var fuldført, en del kom til England, den britiske zoolog Ernest Kilburn Scott tog nogle af disse ekspeditionshunde til sig.
Han fandt senere en hanhund artarctic bug i Sydney i Australien.
Han og andre er blevet en del af grundstammen til de samojedehunde, der findes i dag. Men også Fritjof Nansen hjembragte nogle af sine overlevende hunde til Norge, som formerede sig og danner grundlag for Norges første samojedehunde.
Opdrætterne har fra starten satset på den hvide samojedehund, men ikke alle nomadefolkets hunde var helt hvide, sorte og brune aftegninger var almindeligt, derfor kan du i dag finde enkelte sorte hår i din samojedehunds pels ”en arv fra fortiden”.
På et tidspunkt blandede en del engelske avler chow-chow ind i racen, og det gjorde de fordi de syntes at hundene skulle være pænere udstillingshunde med en fyldigere pæls og med trækhundens egenskaber.
Så i dag tillader man dog stadig cremet og biskuit da en ren hvid arvemasse kan give problemer med racen.


Copyright Nordlykke. | Kennel@nordlykke.dk

Tilbage til indholdet | Tilbage til hovedmenuen